Klarnet Çalma
Klarnet Nasıl Çalınır?
KLARNET NASIL ÇALINIR? |
Klarnet dayanıklı ve sert ağaçlardan imal edilen, üflemeli üflemeli çalgılar ailesinin bir üyesidir. Metal ve ebonitten üretilen çeşitleri mevcuttur. Klarnet yapım edilmiş olduğu madde ve büyüklüğü bakımından sınıflandırılır. Klarneti çalmaya başlamadan önce bilmenizde fayda olan bazı teknikler vardır.
Her enstrümanda olduğu gibi klarnet çalmaya başlamadan önce de klarneti iyi tanımalısınız. Daha açık tabirle iyice kurcalamalısınız. Iyi mi üfleniyor, üflendiğinde nasıl ses çıkarır vb. Gibi deneyimlerde bulunmalısınız. Klarnetten doğru sesleri çıkartabilmek ve gelecekte gerçekten iyi çalabilmek istiyorsanız dudak, yüz ve el kaslarınızı geliştirmenizde yarar vardır. Bu kasları geliştirecek egzersizleri ger aklınıza ulaştığında yapmalısınız.
Klarnetin Parçaları
Klarnet 5 parçadan oluşur. Bunlar bek (ağızlık), barel(fıçı), üst ve alt gövdeler, povillon (kalak) olarak adlandırılmışlardır. Klarnet çalmaya yeni başlayacaklar İlk olarak ağızlığı dudağa oturtma çalışmaları yapmalıdırlar. Dudak kaslarının gelişmesi için bu konu çok önemlidir.
Ülkemizde genel anlamda askeri çalış adı verilen bir teknik kullanılır. Klarnet çalacak fert öncelikle ağızlığı üst dişleriyle destek alarak içeri bükmelidir. Bu esnada ağızlığın bir santimetreye yakın kısmı dışarıda olmalıdır. İkinci yöntem olarak Fransız tekniğini söyleyebiliriz. Bu teknikte alt ve üst dudak içeri bükülerek, ağızlığa dişler dokunmadan klarnet ağza oturtulur. Bu sırada ağızlığın yaklaşık 1.5 santimetre’si dışarıda olmalıdır.
Bunlarla beraber doğal ki en doğru ses en doğru üflemeyle çıkacaktır. Basitçe açıklamak gerekirse “tü” hecesini söyler şeklinde yeterli havayı klarnete üflemelisiniz. Yüksek tonları yakalayabilmek için dudaklarınızla klarnete baskı yapmalısınız. Eğer pes ses arıyorsanız daha serbest bırakarak alçak tonları çalabilirsiniz.
Klarnet nasıl Tutulur?
Öncelikle söylemeliyiz ki tüm ağırlık başparmakta olmalıdır.Klarneti tutarken sol eliniz yukarıda sağ eliniz aşağıda olmalıdır. Oturarak çalıyorsanız diyaframınız rahat olmalıdır. Bunu kambur oturmaktan uzak durup dik oturarak sağlayabilirsiniz. Eğer klarneti ayakta çalacaksanız, hafifçe eğimli ve kollar vücuttan bağlarımsız olmalıdır. Parmak hızı ve hareketi de çok önemlidir. Bunun tek yolu ise kafi miktarda egzersiz yapmaktan geçer. Parmaklarınızı hızlı ve hareketli kullanmanız size büyük ayrıcalık sağlayacaktır.
Her çalışmanın nihayetinde ağızlık ve öteki tüm parçalar temizlenmelidir. Toz, ağız sıvıları iyice temizlendikten sonra yerine kaldırılmalıdır. Parçaların birleşim yeri tertipli olarak yağlanmalıdır.
http://www.klarnethane.com
Yorumlar
Yorum Gönder